Nepal Bakrang 6

Od września 2019 dzięki stowarzyszeniu Lepszy Świat i grupie wolontariuszy wraz z Ambasadą Cogito (klasą VA) realizujemy Spotkania Kultur w szkole w Bakrang 6 w Nepalu.

Szkoła w Bakrang 6 została wybudowana przez Sylwia Jędernalik, Macieja Pastwę, Lepszy Świat, Magdę i Michała Kwiatkiewicz oraz wielu darczyńców z Polski. To ,,polska” szkoła w Nepalu :), w której m.in realizowany jest program wolontariacki Stowarzyszenia Lepszy Świat wspierany przez Państwa Magdę i Michała Kwiatkiewicz.

Spotkania Kultur w Bakrang rozpoczęliśmy we wrześniu 2019 tuż przed wyjazdem do Nepalu Kuby i Natalii. Uzgodniliśmy założenia współpracy i wraz ze szkołą Cogito i z dziećmi z Va (Ambasada Cogito) co tydzień spotykamy się na lekcji Spotkania Kultur i obmyślamy plan działania. Zaprosiliśmy na spotkanie Sylwię Jedernalik i Macieja Pastwę, żeby wysłuchać opowieści o niezwykłej długotrwałej przygodzie budowania szkoły w Nepalu. Dzieci z Cogito wysyłają listy i prace plastyczne, a teraz kręcą filmy z życia szkolnego. Już kilkakrotnie łączyliśmy się online z Nepalem. Cudowne emocje :) Dziękujemy wolontariuszom, Stowarzyszeniu Lepszy Świat za możliwość realizacji Spotkania Kultur w Nepalu.

Fundacja Atqi pod honorowym patronatem prof. dr hab. Michała Buchowskiego i Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz dzięki wsparciu finansowemu Samorządu Województwa Wielkopolskiego i pomocy  Ambasady Rzeczpospolitej Polski w Królestwie Maroka realizuje projekt Spotkania Kultur. Misją Fundacji jest działanie na rzecz dialogu międzykulturowego, wspieranie idei odpowiedzialności i solidarności społecznej.