O fundacji

Fundacja Atqi pod honorowym patronatem prof. dr hab. Michała Buchowskiego i Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz dzięki wsparciu Ambasady Rzeczpospolitej Polski w Królestwie Maroka i Urzędu Marszałkowskiego Wielkopolski realizuje w Maroku i Wielkopolsce projekt Spotkania Kultur.  Misją Fundacji jest działanie na rzecz dialogu międzykulturowego, propagowanie idei zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialności społecznej.

"Spotkania Kultur" -  celem projektu jest inspirowanie dzieci i młodzież do dialogu międzykulturowego, do szukania podobieństw, różnic, do wzajemnego odkrywania i wspierania się. Fundacja w ramach projektu prowadzi interaktywne wykłady i warsztaty dla dzieci w Polsce i w Maroku w Wysokim Atlasie.
"Gra o las" to program edukacyjny jego celem jest propagowanie edukacji z przyrody i ekologii w kontakcie z naturą.  Fundacja wspiera nauczanie poprzez zabawę, podchody edukacyjne organizowane w lesie w kooperacji z leśniczym.

Realizacja

Koordynacją projektów zajmuje się Anna Płygawko, z wykształcenia antropolożka kultury i etnolożka. Uczestniczka i współtwórczyni projektów badawczych, społeczno - kulturalnych w Polsce, Francji i Maroku. Stypendystka  UAM, Fundacji Stefana Batorego, konkursu „Paris Jeunes Aventure” Burmistrza Paryża. Od 1995 nieustannie działa w Wysokim Atlasie w Maroku. 10 lat ,,spędziła" w koorporacji, gdzie zajmowała się m.in prowadzeniem projektów csr’owych. Obecnie wolontariuszka  Fundacji Atqi. Prowadzi własną firmę.
Wolontariusze Fundacji i wspierający pro bono Przyjaciele: Ada Widawska, Magda Kielar, Michał Jendrzejewski, Darek Stachowiak, Michał Wolaj, Maria Płygawko, Jolanta Górniak, Irek Popek.
Firmy wspierające Fundację pro bono:  BSCG Sp.z o.o. - wsparcie techniczne, Bioinvents Sp.o.o, Kancelaria Wojcik - wsparcie prawne, Danuta Gubańska - wsparcie księgowe.