O fundacji

Fundacja Atqi pod honorowym patronatem prof. dr hab. Michała Buchowskiego i Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz dzięki wsparciu finansowemu Samorządu Województwa Wielkopolskiego i pomocy  Ambasady Rzeczpospolitej Polski w Królestwie Maroka realizuje w Maroku i Wielkopolsce projek Spotkania Kultur. Misją Fundacji jest działanie na rzecz dialogu międzykulturowego, wspieranie idei odpowiedzialności i solidarności społecznej.

,,Spotkania Kultur"- celem projektu jest inspirowanie dzieci i młodzież do dialogu międzykulturowego, do szukania podobieństw, do wzajemnego odkrywania i wspierania się w ramach wymiany edukacyjno - kulturowej. Fundacja w ramach projektu prowadzi interaktywne warsztaty dla dzieci w Polsce i w Maroku w Wysokim Atlasie.

Realizacja

Fundację prowadzi i prace projektowe koordynuje Anna Płygawko. Absolwentka Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Od ponad 17 lat koordynuje projekty społeczne, csr’owe i biznesowe. Przez 10 lat w Grupie Allegro zdobywała doświadczenie zawodowe na różnorodnych stanowiskach: jako menadżerka kategorii produktowej, koordynatorka projektów, specjalistka ds. obsługi klienta. W 2016 założyła Fundację Atqi, w której wykorzystuje swoje etnologiczne ponad 20 letnie doświadczenie z terenu afrykańskiego. Stworzyła i realizuję projekt Fundacji Atqi pod honorowym patronatem prof. dr hab. Michała Buchowskiego, dyrektora Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej UAM w Poznaniu, we współpracy z Ambasadą Rzeczypospolitej Polskiej w Maroku. Jeste laureatką konkursu Paris Jeunes Aventures Burmistrza Paryża. Uczęszczałam na seminarium z antropologii w EHESS w Paryżu (200-3). Obecnie zawodowo definiuje się jako Praktyk CSR.  Łączy działania społeczne z biznesem.
Wolontariusze Fundacji i wspierający pro bono Przyjaciele: Ada Widawska, Magda Kielar, Michał Jendrzejewski, Darek Stachowiak, Michał Wolaj, Maria Płygawko, Jolanta Górniak, Irek Pope, Grzegorz Patyczak Kmita.
Firmy wspierające Fundację pro bono:  BSCG Sp.z o.o. - wsparcie techniczne, Bioinvents Sp.o.o, Kancelaria Wojcik - wsparcie prawne, Danuta Gubańska - wsparcie księgowe.

Fundacja Atqi pod honorowym patronatem prof. dr hab. Michała Buchowskiego i Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz dzięki wsparciu finansowemu Samorządu Województwa Wielkopolskiego i pomocy  Ambasady Rzeczpospolitej Polski w Królestwie Maroka realizuje projekt Spotkania Kultur. Misją Fundacji jest działanie na rzecz dialogu międzykulturowego, wspieranie idei odpowiedzialności i solidarności społecznej.