O fundacji

Fundacja Atqi pod honorowym patronatem prof. dr hab. Michała Buchowskiego i Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz dzięki wsparciu finansowemu Samorządu Województwa Wielkopolskiego i pomocy  Ambasady Rzeczpospolitej Polski w Królestwie Maroka realizuje w Maroku i Wielkopolsce projek Spotkania Kultur. Misją Fundacji jest działanie na rzecz dialogu międzykulturowego, wspieranie idei odpowiedzialności i solidarności społecznej.

,,Spotkania Kultur"- celem projektu jest inspirowanie dzieci i młodzież do dialogu międzykulturowego, do szukania podobieństw, do wzajemnego odkrywania i wspierania się w ramach wymiany edukacyjno - kulturowej. Fundacja w ramach projektu prowadzi interaktywne warsztaty dla dzieci w Polsce i w Maroku w Wysokim Atlasie.

Realizacja

Koordynacją projektów zajmuje się Anna Płygawko, z wykształcenia antropolożka kultury i etnolożka. Uczestniczka i współtwórczyni projektów badawczych, społeczno - kulturalnych w Polsce, Francji i Maroku. Stypendystka  UAM, Fundacji Stefana Batorego, konkursu „Paris Jeunes Aventure” Burmistrza Paryża. Od 1995 nieustannie działa w Wysokim Atlasie w Maroku.
Wolontariusze Fundacji i wspierający pro bono Przyjaciele: Ada Widawska, Magda Kielar, Michał Jendrzejewski, Darek Stachowiak, Michał Wolaj, Maria Płygawko, Jolanta Górniak, Irek Popek.
Firmy wspierające Fundację pro bono:  BSCG Sp.z o.o. - wsparcie techniczne, Bioinvents Sp.o.o, Kancelaria Wojcik - wsparcie prawne, Danuta Gubańska - wsparcie księgowe.

Fundacja Atqi pod honorowym patronatem prof. dr hab. Michała Buchowskiego i Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz dzięki wsparciu finansowemu Samorządu Województwa Wielkopolskiego i pomocy  Ambasady Rzeczpospolitej Polski w Królestwie Maroka realizuje w Maroku i Wielkopolsce projek Spotkania Kultur. Misją Fundacji jest działanie na rzecz dialogu międzykulturowego, wspieranie idei odpowiedzialności i solidarności społecznej.