Spotkanie chińsko - polskie 12.02.2022

Za nami kolejne spotkanie w Bibliotece Publicznej w Śremie. Wspólnie z mieszkańcami i mieszkankami Śremu poznajemy mozaikę etniczną naszego miasta, odkrywamy złożoność kultur, języków, tradycji i powody przyjazdu osób z najróżniejszych destynacji.

Spotkanie jest dobrą okazją do rozmowy na temat sytuacji migrantów i migrantek mieszkających w Śremie i integracji. To właśnie w bezpiecznej, przyjaznej atmosferze możemy dowiedzieć się o trudnościach, potrzebie pomocy i spróbować wspólnie rozwiązać problem.

Towarzystwo Pomocy Potrzebującym im. św. Brata Alberta „Nadzieja" w Śremie nieustannie jest w pełnej gotowości i już niejednokrotnie w ramach działalności Klubu Integracji Cudzoziemców, taką pomoc osobom w sytuacji kryzysowej zaoferowało. A nie są to łatwe sprawy nie tylko od strony prawnej i biurokratycznej, ale zwyczajnie ludzkiej.

Bądźmy empatyczni, wyobraźmy sobie nas samych w innym kraju, często bez znajomości języka, pogubionych. Każda wyciągnięta dłoń jest bezcenna, buduje poczucie bezpieczeństwa.

Dzięki projektowi łączymy siły, budujemy siatkę kontaktów, rzeczników i rzeczniczek.

Dlatego dziękujemy za udział w spotkaniu koleżance ze Śremskiego Ośrodka Kultury i Stowarzyszenia Pomocna Dłoń, Fundacji Trakcja Kultura, Tydzień Ziemi Śremskiej i Tv Relax za wsparcie medialne.  Pani Małgosi Skubiszewskiej za czarowanie smaków z różnych kultur. I wszystkim uczestnikom i uczestniczkom - było nas ponad 30 :)

Każdy może na miarę swoich możliwości i chęci pomóc. Potrzeb jest wiele - od wytłumaczenia zawiłości zusowskich po naukę języka polskiego dzieci.

Spotkania wokół tematu jednej kultury - to dobry pretekst do poznania się i rozmowy.

Dziękujemy Marii Jarocha za podzielenie się swoją wiedzą na temat Chin, kultury i mentalności. Cudownie, że mamy taką osobę w Śremie - która jest pomostem pomiędzy tak różnymi kulturami. Dziękujemy również Joannie Markisz  za przeniesienie się do świata sztuki, było to bardzo kreatywne spotkanie.

Kolejne spotkanie 19 marca 2022, już dziś zapraszamy.

--------

Spotkanie chińsko - polskie.

Zapraszamy dnia 12.02.2022 od godz.10 do godz.15 do Biblioteki Publicznej im. Heliodora Święcickiego w Śremie, ul. Grunwaldzka 10 na

Spotkanie chińsko - polskie. Chiny w Śremie.

热烈欢迎参加 Chiny w Śremie 会议

W programie:

10.00 - 12.00 Warsztaty językowe pt.: „Język chiński w praktyce" poprowadzi Maria Jarocha - śremianka, studentka 3. roku filologii angielsko-chińskiej (UAM). Zaangażowana w propagowanie kultury chińskiej i działań na rzecz integracji społeczności chińskiej w Śremie.

12.00 - 14.00 Międzypokoleniowe warsztaty plastyczne inspirowane sztuką chińską pt. ,,Sztuka - język integracji” mgr. Joanna Markisz - pedagożka, sztuki w Międzynarodowej szkole w Poznaniu.Wieloletnia członkini INSEA- Międzynarodowe Stowarzyszenie Edukacji przez Sztukę. Absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu.

10.00 - 15.00 Świętujemy Nowy Rok Chiński.

Spotkania zostaną poprowadzone w języku polskim z opcją tłumaczenia na j. angielski. Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Spotkania z kulturą chińską to jedno ze spotkań pilotażowych dla Miejsca Integracji Społecznej (Klubu Integracji Cudzoziemców) w Śremie. W ramach projektu odbędą się trzy takie spotkania - każde z inną kulturą i grupą migrantów i migrantek.

Celem spotkań jest nie tylko przybliżenie kultury i języka wybranego kraju. Spotkanie jest przede wszystkim pretekstem do poznania bliżej osób, które z różnych powodów przeprowadziły się do Śremu. Odkrywania ich potencjału społeczno - kulturowego oraz zaangażowania w działania kulturalne i działania na rzecz swoich grup pochodzenia.

Wraz z mieszkańcami i mieszkankami Śremu chcemy współtworzyć miasto przyjazne wszystkim. Od realizacji naszych działań zależeć będzie wsparcie i kontynuacja projektu przez Towarzystwo św. Brata Alberta w przyszłości w Śremie. Planowany jest bowiem rozwój Klubu Integracji Cudzoziemców i realna pomoc prawnicza, psychologiczna i językowa dla migrantów i migrantek w Śremie.

Dlatego serdecznie zapraszamy Państwa do współorganizacji, do zaproszenia sąsiadów, znajomych, nieznajomych z innych krajów, których spotykacie na śremskich drogach.

Udział w spotkaniu jest bezpłatny. Spotkanie realizowane jest w ramach projektu Spotkania Kultur. Migranci: Ja - Ty - My z funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny.

Spotkanie realizowane na podstawie scenariusza.

Fundacja ATQI realizuje misję i projekty pod honorowym patronatem Instytutu Antropologii i Etnologii Uniwersytetu Adama Mickiewicza w PoznaniuDziałamy na rzecz lokalnych społeczności, dialogu międzypokoleniowego, międzykulturowego w Polsce, Maroku, Nepalu i Zanzibarze. Dokumentujemy kulturę, tradycję i ich wartości. Od 2021 działamy również na rzecz integracji migrantów i migrantkek z lokalnymi społecznościami w Polsce.

60-509 Poznań Poland