Spotkania Kultur. Migranci: Ja - Ty - My

Fundacja ATQI dzięki funduszom EOG w ramach Program Aktywni Obywatele - Fundusz Regionalny realizuje projekt ,,Spotkania Kultur. Migranci: Ja - Ty - My”.

Projekt objęty został honorowym patronatem Instytut Antropologii i Etnologii UAM w Poznaniu i Burmistrza Śremu Adam Lewandowski.

Celem projektu są działania na rzecz osób pochodzących z innych kultur żyjących na terenie Śremu. Chcemy poznać ich kulturę, język, kompetencje zawodowe, zainteresowania i problemy; przeprowadzić pilotaż Miejsca Integracji Społecznej. W programie zaplanowane zostały trzy spotkania integracyjne, w tym: warsztaty językowe, artystyczne, wykłady, wystawa, konkurs, wywiady antropologiczne oraz warsztaty w szkołach, do których uczęszczają dzieci pochodzące z innych krajów.

Do projektu zapraszamy wszystkie osoby pochodzące z innych kultur, mieszkańców i mieszkanki Śremu: młodzież i dorosłych, którzy chcieliby współtworzyć działania lub stać się rzecznikami swoich grupy, instytucje oraz biznes.

Partnerami projektu „Spotkania Kultur. Migranci: Ja - Ty - My” są Biblioteka Publiczna  im. Heliodora Święcickiego w Śremie, tvrelax.pl, Towarzystwo Pomocy Potrzebującym im. Św. Brata Alberta "Nadzieja" w Śremie, Szkoła Podstawowa nr 5 im. Polskich Noblistów  w Śremie, BSCG Spółka z.o.o.

Program Aktywni Obywatele - Fundusz Regionalny, dzięki któremu Fundacja ATQI realizuje projekt ma na celu wzmocnić organizacje społeczne w Polsce oraz działania na rzecz społeczeństwa obywatelskiego, dla którego różnorodność społeczna, równe traktowanie i dialog stanowią szczególną wartość. Projekt otrzymał grant w wysokości 22700 euro. Państwami Darczyńców są Norwegia, Islandia, Liechtenstein.

Szczegółowe cele projektu to:

- ukazanie potencjału społeczno - kulturowego migrantek i migrantów mieszkających na terenie Śremu;

- przeprowadzenie pilotażu Miejsca Integracji Społecznej (dla cudzoziemek i cudzoziemców);

- współtworzenie wraz z lokalną społecznością działań na rzecz dialogu międzykulturowego, w tym  3 spotkań integracyjnych z innymi kulturami, warsztaty językowe, artystycznych, spotkań z innymi kulturami, wystawy, konkursu;

- przeprowadzenie wywiadów etnograficznych oraz ankiet ewaluacyjnych,

- prowadzenie warsztatów w szkołach i klasach, do których uczęszczają dzieci z innych kultur,

- działania międzyinstytucjonalne oraz budowanie wolontariatu.

Chcemy zaangażować osoby z 17 różnych narodowości mieszkających w Śremie, zaprosić ponad 200 osób do działań, zaangażować rzeczników swoich grup, zaktywizować młodzież oraz współpracować instytucjami oświatowymi na rzecz integracji najmłodszego pokolenia (warsztaty planowane dla około 80 dzieci), biznesem i ngo. Będziemy organizować konkurs, wykłady, konferencję oraz eco - happening podczas którego posadzimy drzewa symbolizujące wszystkie narodowości mieszkające w Śremie.

Działania projektowe rozpoczęły się w listopadzie 2021, a potrwają do 15 czerwca 2022. Szczegółowe informacje na temat projektu u koordynatorki projektu Anna Płygawko fundacjaatqi@gmail.com, tel.668481254. Zapraszamy do współpracy.

#AktywniObywateleGranty #etnologiajestdyscypliną #etnologiauam #antropologia #spotkaniakulturmigrancijatymy #fundacjaatqi #srem