I edycja

,,Spotkania Kultur w 100 rocznicę śmierci Ludwika Zamenhofa" realizowany w 2017. Celem projektu było szerzenie idei dialogu międzykulturowego. Wraz z dziećmi uczyliśmy się  zadawać pytania, słuchać bez oceniania, poznawać wartości innych kultur i zrozumieć innego i siebie. W ramach projektu prowadziliśmy interaktywne wykłady o Ludwiku Zamenhofie, warsztaty ,,Pomiędzy granicami kultur" oraz wykład o dialogu międzykulturowym. Projekt realizowany był dzięki wsparciu finansowemu Samorządu Województwa Wielkopolskiego.

Fundacja Atqi pod honorowym patronatem prof. dr hab. Michała Buchowskiego i Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz dzięki wsparciu finansowemu Samorządu Województwa Wielkopolskiego i pomocy  Ambasady Rzeczpospolitej Polski w Królestwie Maroka realizuje w Maroku i Wielkopolsce projek Spotkania Kultur. Misją Fundacji jest działanie na rzecz dialogu międzykulturowego, wspieranie idei odpowiedzialności i solidarności społecznej.