BIBLIOTEKA

•  Publikacja 10 października 2018 roku

Nieustannie działamy na rzecz dialogu międzykulturowego i wymiany kulturowo - edukacyjnej pomiędzy dziećmi z Polski i dziećmi berberyjskimi z gór Wysokiego Atlasu w Maroku. Emocje są ogromne ponieważ przyszedł czas na przekazanie listów i prac plastycznych, które wykonały dzieci z Atqidla dzieci z naszych zaprzyjaźnionych szkół i przedszkoli w Wlkp. Dzieje się - dzieci nawiązały kontakt :) - napisały listy i prace do siebie! Taki list ma moc to coś więcej niż wiadomość elektroniczna.
Jak historia się potoczy, jak długo potrwa ich relacja dziś tego nie wiemy, Ale wierzymy, że ta znajomość nawzajem ich wzbogaci. Słuchają opowieści o sobie, o tym jak żyją, co jedzą czego uczą się w szkole, jak ich szkoła wygląda. Polskie dzieci oglądają mecz w piłkę rozegrany na boisku położonym ponad 2700 m.n.p.m, poczują zapach tażinu ( jedna z potraw marokańskich) i poznają alfabet Tifinagh. Przy okazji zaczynamy akcję Biblioteka dla dzieci z Atqi