Fundacja Atqi w Królestwie Maroka

•  Publikacja 11 lipca 2018 roku

Fundacja Atqi dzięki pomocy Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Królestwie Maroka zrealizowała II edycję projektu Spotkania Kultur w Maroku. Za zgodą Ministerstwa Edukacji Królestwa Marokańskiego przeprowadziliśmy w głównej szkole w dolinie Atqi w duarze Imaghuden warsztaty o Polsce. Przekazaliśmy ponad 100 prac, w tym listy, rysunki, filmy i prezentacje multimedialne wykonane przez polskie dzieci. Celem długofalowym projektu jest zainspirowanie polskich i marokańskich dzieci do wymiany międzykulturowej, do rozmowy o wartości dialogu pomiędzy kulturami, do szukania podobieństw, różnic i wzajemnego wspierania się. Honorowy Patronat nad projektem objął profesor Michał Buchowski Dyrektor Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UAM w Poznaniu. Dziękujemy uczestnikom II edycji Spotkania Kultur, pedagogom i dzieciom: ze szkoły w Imaghuden/Ait Tidili w Maroku i Polsce.