Spotkania Kultur w 100 rocznicę Śmierci Ludwika Zamenhofa

•  Publikacja 15 września 2017 roku

W 2017 roku dzieki wsparciu finansowemu Urzędu Marszałkowskiego Wiellkpolski Fundacja Atqi realizuje projekt "Spotkania Kultur w 100 rocznicę Śmierci Ludwika Zamenhofa.

Celem projektu jest szerzenie idei dialogu międzykulturowego. Uczymy się zadawać pytania i słuchać bez oceniania, aby poznać wartości innych kultur oraz zrozumieć innego i siebie.

W ramach projektu prowadzimy warsztaty Spotkania Kultur oraz publikujemy materiały w Społecznej Galerii Edukacyjnej (www.spolecznagaleriaedukacyjna.org.pl).

Inspiracją działań jest postać Ludwika Zamenhofa, jego życie, misja i dzieło: język esperanto i idea hilienizmu.

Wierzymy, że wartości którym służył: tolerancja, otwartość na innych, dialog są aktualne i  istotne dla szerzenia pokoju na świecie. Dziś od tego jaką postawę przyjmiemy wobec obcych nam kultur, religii i tradycji zależy los Europy i świata.

Fundacja Atqi pod honorowym patronatem prof. dr hab. Michała Buchowskiego i Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz dzięki wsparciu finansowemu Samorządu Województwa Wielkopolskiego i pomocy  Ambasady Rzeczpospolitej Polski w Królestwie Maroka realizuje projekt Spotkania Kultur. Misją Fundacji jest działanie na rzecz dialogu międzykulturowego, wspieranie idei odpowiedzialności i solidarności społecznej.