Gra o las!

,,Gra o las” - Fundacja Atqi realizuje w Poznaniu projekt edukacyjny dla szkół i przedszkoli w naturalnym środowisku leśnym pod nazwą “Gra o las”.

Celem projektu jest propagowanie i wspieranie placówek oświatowych w przeprowadzeniu edukacji z przyrody i ekologii w naturze a nie w ławce szkolnej, w unikatowym na skalę europejską lesie w mieście - Lesie Marcelińskim w Poznaniu. Nauka poprzez zabawę w ramach projektu w lesie polega m.in na: spotkaniu z leśniczym, grze zespołowej - podchodach, sadzeniu drzew oraz kontakcie ze zwierzętami.

Fundacja Atqi inspiruje się podobnymi działaniami prowadzonymi w miastach europejskich (Berlin, Paryż), gdzie dzieci  aktywizuje się do kontaktu z naturą.

Z wielu badań i analiz wynika, że projekty  realizowane w naturalnych warunkach leśnych mają realny wpływ na postrzeganie świata, natury, na świadomość ekologiczną, zdrowie dzieci. A wspólna nauka poprzez zabawę w lesie kształtuje wrażliwość i prawidłowe społeczne zachowania.

Zapraszamy do współpracy pedagogów, szkoły ale również firmy, które w ramach swojej polityki csr'owej chciałyby się zaangazować w projekt.