Solidarna turystyka

Organizujemy wyjazdy oparte na idei solidarnej, zrównoważonej turystyki, przyjazne lokalnym społecznościom oraz środowisku. Wyprawy przygotowane z myślą o podróżnikach, którzy chcą odkryć Maroko inaczej i dotrzeć tam, gdzie przeciętny turysta nie trafia, poznać lokalną kulturę, kuchnię, poobcować z lokalną ludnością, a jednocześnie przyczynić się do rozwoju tego magicznego regionu Maroka. Współpraca z lokalnymi fundacjami, wspieranie wybranych programów i inwestycji w regionie, które edukują i ułatwiają życie w tym dalekim od cywilizacji zakątku Afryki Północnej daje możliwość częstszego obcowania z tutejszą ludnością, a także większego zrozumienia berberskich tradycji i zachodzących w tej kulturze zmian.

Fundacja Atqi pod honorowym patronatem prof. dr hab. Michała Buchowskiego i Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz dzięki wsparciu finansowemu Samorządu Województwa Wielkopolskiego i pomocy  Ambasady Rzeczpospolitej Polski w Królestwie Maroka realizuje projekt Spotkania Kultur. Misją Fundacji jest działanie na rzecz dialogu międzykulturowego, wspieranie idei odpowiedzialności i solidarności społecznej.